POOKA je bezpečnostní pomocník, který dokáže - podobně jako stejnojmenní bájní koně - konat dobro i zlo.

Proč ho potřebujete?

Upřímně řečeno, pravděpodobně ho nepotřebujete vůbec. Jedná se o poměrně specifický software pro poměrně specifické scénáře použití související s kybernetickou a fyzickou bezpečností.

Představte si, že pracujete na svém počítači, na něčem, co se mocnému protivníkovi, například vládě vaší země, nelíbí. Pokud se informace prozradí, strávíte zbytek života ve vězení. Pokud zkušený protivník získá přístup k běžícímu počítači, může se dostat k informacím v něm uloženým, i když používáte šifrování celého disku apod. Klíče jsou v paměti a lze je odtud získat.

Jediným bezpečným stavem počítače proti tomuto protivníkovi je jeho vypnutí. Nejlépe správným způsobem, aby byly šifrovací klíče z paměti odstraněny, pouhé odpojení napájení nemusí být dostatečně dobré.

Když vám do dveří vtrhne zásahová jednotka, nebudete to moci udělat. Věřte mi, vím, o čem mluvím. Ale správný hardware a software vám může pomoci.

Software

Pooka je vlastně docela jednoduchý software, který běží na pozadí počítače s Windows a pravidelně kontroluje, zda určitý soubor na vyměnitelném úložném zařízení stále existuje. Pokud bylo zařízení odstraněno, Pooka provede nakonfigurovanou akci. Může uzamknout počítač, vypnout jej nebo spustit vlastní příkaz.

Stáhněte si nejnovější verzi z GitHubu. K dispozici jsou dvě binární verze:

Hardware

Budete potřebovat:

Připojte všechny tyto věci dohromady:

Poté k somě mechanicky přidělejte onu flashku. Například k poutku na opasku nebo ještě lépe k náramkovým hodinkám. Nakonfigurujte aplikaci Pooka tak, aby po odpojení flash disku vypnula počítač.

Jakmile oddálíte ruku, například když ji zvednete v gestu vzdání se, počítač se automaticky vypne a vymaže z paměti šifrovací klíče disku.

V méně dramatickém případě stačí flash disk připevnit na poutko u opasku a počítač automaticky uzamknout pokaždé, když opustíte svůj stůl, abyste se vyhnuli žertům spolupracovníků.